KWEKER / KOPER


Wat wordt er van mij verlangd als kweker?

• goede voorlichting/informatie, niet alleen voor de aanschaf, maar ook na de aankoop

• eerlijkheid

• regelmatige updates van de kleintjes inclusief foto’s

• de juiste mutatie en het geslacht als er iets gereserveerd is

• een gezonde en zelfstandige vogel

• (meestal) een handtamme vogel


Ik probeer aan al deze eisen te voldoen en denk dat ik op de goede weg ben d.m.v. dna testen en paspoorten en gezondheidsverklaringen mee te geven. Al de jongen krijgen dezelfde behandeling en een goede basis voor het tam maken mee. De karakters van de vogels verschillen enorm, maar ik doe mijn best.


Wat verlang ik als kweker van jullie?

• een digitale weegschaal in huis hebben

• observeren van de vogel!

• Bij het niet vertrouwen tijdig aan de bel trekken! Liever te vaak dan 1 keer te weinig.


Ik geef een paspoort mee en een soort van handleiding: de bedoeling is dat dit gelezen wordt, net als de mondelinge informatie die meegegeven wordt die serieus genomen moet worden. Dit doe ik niet voor niets! Vooral de eerste dagen is het ontzettend belangrijk dat een vogel gewogen wordt. Met name voor degene die ze op pellets willen zetten. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt en daar zijn schema’s voor aanwezig. Ik geef altijd aan doe dit niet in het begin, houd het gewicht in de gaten en laat de vogel eerst aan de nieuwe omgeving wennen.

Bij sommige jongen druk ik juist mensen extra op het hart: weeg ze, houdt ze goed in de gaten of ze eten. Alle jongen zijn zelfstandig als ze hier weg gaan, maar door de vreemde omgeving, vreemde mensen , geen maatje hebben, zijn allemaal omstandigheden die maken dat ze (tijdelijk) minder eten.

Vallen ze te veel af: schroom niet en trek aan de bel!

Helaas al een paar keer meegemaakt dat dit aan de orde gekomen is. Mensen die goed bedoeld hun valkje op pellets willen zetten en daarbij het gewicht uit het oog verliezen.

Meestal gaat dit nog net goed, maar niet altijd, waar al eens een schrijnend voorbeeld van naar boven is gekomen en de kleine door sterk ondergewicht is overleden.

Laat dit een waarschuwing zijn voor een ieder , het is zo zonde, zo onnodig het zo ver te laten komen!

 

 

DE VOGELPUBERTEIT

 

Eindelijk na lang wachten is het dan zover: je mag je valkje ophalen en thuis gaat alles prima.

Totdat rond een jaar dat lieve kleintje ineens in een pitbull lijkt te veranderen.

Dat is precies de tijd, waarop de nieuwe eigenaren hun valkparkiet willen herplaatsen, en dan vnl. de mannen.

Want... hij maakt veel te veel herrie, begint ineens te bijten en is niet meer zo leuk als dat hij was. Je lijkt er niets meer mee te kunnen: ze luisteren niet, gaan de kooi niet meer in en noem maar op.

Wat is er toch aan de hand, en vooral komt dit ooit goed? Want zo is hij echt niet meer leuk.

 

Zie het een beetje als een vergelijking met tieners: de hormonen  gaan opspelen en ze weten zich met zichzelf geen raad. Bij vogels is het net zo: de hormonenhuishouding wordt op zijn kop gezet , waardoor er een verandering in het gedrag plaats gaat vinden: kortom hij wordt volwassen.

Hij gaat grenzen verleggen en zien tot hoever hij kan gaan.

 

Hoe ga je hiermee om?

Vooral wees consequent naar de vogel toe! Geef niet toe, negeer het gedrag, hoe moeilijk dit ook is.

Het opvoeden/tam maken  begint weer van voor af aan.

Bij bijten in je hand, maak een vuist zodat ze geen houvast hebben, trek desnoods een dunne handschoen aan.

Overweeg een strafkooi, waar je ze in kan plaatsen tot het gedrag over is. Let wel: zet ze niet voor straf in de eigen kooi, dit moet een veilige en vertrouwde haven blijven.

Prijs goed gedrag.

 

En echt: het gaat over, maar kost een lange adem. Op een dag denk je: ‘’hé, vandaag was het weer mijn eigen lieve birdie hoe ik hem altijd gekend heb’’.

 
 
 
  ANTI - CONCEPTIE / SUPRELORIN 


Die hormonen bij onze gevleugelde vriendjes , die willen wat.

Zijn het de mannen niet die in de puberteit komen, zijn het de poppen wel die eitjes gaan leggen.

Het kan dat poppen, en dan voornamelijk degene die in een huiskamer gehouden worden zo broeds worden dat ze continue blijven leggen.

Het begint met kippetje zitten, maakt niet uit waar, maar ze kiezen wel vaak hetzelfde plekje uit : ze gaan in platte houding liggen met hun kont omhoog en maken een kirrend geluid. Hoor je dat , dan weet je hoe laat het is.

 

Hoe broedsheid  te voorkomen bij zowel man als pop?

 

*Beperk badjes, groenvoer en eivoer.

*Beperk daglicht

*Geef geen spiegeltjes!

*Aai je valkje niet over de rug ( erogene zone )

*Biedt geen huisjes aan of tentjes. Valkparkieten slapen hier in de natuur ook niet in en het is geen  geschikt speelgoed. Ook geen andere dingen waar ze in kunnen kruipen, zoals dozen, boomstamtunnels enz.

*Als je de mogelijkheid hebt, plaats een rooster onderin de kooi ( puur omdat dit niet lekker zit )

 

Wat te doen als er toch eitjes komen?

 

*De  eitjes laten liggen en niet weghalen! Laat ze hun cyclus afmaken totdat ze het zelf zat worden. Dit om te voorkomen dat ze blijven leggen en ze daardoor uitgeput raken.

*Zorg voor goede voeding, vooral nu is extra calcium aanbevolen.

 

Wat als het de spuigaten uit gaat lopen?


Werkt dit allemaal niet en blijven er eitjes komen, en of raakt de pop duidelijk verzwakt, dan is er de mogelijkheid om een implantaat te plaatsen.

( Voorheen werd er veel met de ‘’prikpil’’ gewerkt, maar tegenwoordig wordt er meestal een staafje onderhuids geplaatst. )

Dit staafje bevat de werkzame stof desloreline. Dit middel zorgt ervoor dat de productie van de voortplantingshormonen (testosteron en oestrogeen) wordt gestopt.

De werking ervan is geheel afhankelijk van de vogel, maar zal meestal  tussen de 6- 9 maanden zijn. Het implantaat lost vanzelf op, dus hoeft niet verwijderd te worden.

Dit middel kan ook bij mannen worden gebruikt, maar is een stuk minder gebruikelijk.


 

 
Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK