KWEKER / KOPER


Wat wordt er van mij verlangd als kweker?

*Goede voorlichting/informatie, niet alleen voor de aanschaf, maar ook na de aankoop

*Eerlijkheid

*Regelmatige updates van de kleintjes inclusief foto’s

*De juiste mutatie en het geslacht als er iets gereserveerd is

*Den gezonde en zelfstandige vogel

*(Meestal) een handtamme vogel


Ik probeer aan al deze eisen te voldoen en denk dat ik op de goede weg ben d.m.v. dna testen en paspoorten en gezondheidsverklaringen mee te geven. Al de jongen krijgen dezelfde behandeling en een goede basis voor het tam maken mee. De karakters van de vogels verschillen enorm, maar ik doe mijn best.


Wat verlang ik als kweker van jullie?

*Een digitale weegschaal in huis hebben

*Observeren van de vogel!

*Bij het niet vertrouwen tijdig aan de bel trekken! Liever te vaak dan 1 keer te weinig.


Ik geef een paspoort mee en een soort van handleiding: de bedoeling is dat dit gelezen wordt, net als de mondelinge informatie die meegegeven wordt die serieus genomen moet worden. Dit doe ik niet voor niets! Vooral de eerste dagen is het ontzettend belangrijk dat een vogel gewogen wordt. Met name voor degene die ze op pellets willen zetten. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt en daar zijn schema’s voor aanwezig. Ik geef altijd aan doe dit niet in het begin, houd het gewicht in de gaten en laat de vogel eerst aan de nieuwe omgeving wennen.

Bij sommige jongen druk ik juist mensen extra op het hart: weeg ze, houdt ze goed in de gaten of ze eten. Alle jongen zijn zelfstandig als ze hier weg gaan, maar door de vreemde omgeving, vreemde mensen , geen maatje hebben, zijn allemaal omstandigheden die maken dat ze (tijdelijk) minder eten.

Vallen ze te veel af: schroom niet en trek aan de bel!

Helaas al een paar keer meegemaakt dat dit aan de orde gekomen is. Mensen die goed bedoeld hun valkje op pellets willen zetten en daarbij het gewicht uit het oog verliezen.

Meestal gaat dit nog net goed, maar niet altijd, waar al eens een schrijnend voorbeeld van naar boven is gekomen en de kleine door sterk ondergewicht is overleden.

Laat dit een waarschuwing zijn voor een ieder , het is zo zonde, zo onnodig het zo ver te laten komen!
WANNEER IS EEN VOGEL ZELFSTANDIG?


Vol verbazing lees ik steeds weer dat mensen bewust of onbewust vogels kopen die nog veel te jong zijn om weg te gaan, en deze binnen een week komen te overlijden.

Dit omdat de kweker zou zeggen dat ze zelfstandig zijn.


Waar het bij honden en katten heel normaal is dat iedereen weet hoe oud deze dieren moeten zijn voor ze het nest mogen verlaten, lijken de mensen zich bij het aanschaffen van vogels zich daar totaal niet in te verdiepen .


Wettelijk is sinds 2014 al vastgesteld dat er zonder reden een verbod is op handopfok. Helaas wordt nu het gros van de vogels aangeboden als verstoten door de ouders, ouders overleden, enz. Want wie controleert dat? Laat je niet in de verleiding komen om toch zo’n vogel aan te schaffen. Een goede kweker zal indien nodig zelf tot actie overgaan en verkoopt niet voordat de vogel daadwerkelijk zelf kan eten.


Een vogel zal er echt niet tammer door worden! Aandacht is het toverwoord en niet pap! Dit is tijdelijke ‘’tamheid’’ omdat je ze afhankelijk van je maakt. Wanneer ze zelf eten komt het ware karakter naar boven en dit is per vogel verschillend.


Een valkparkiet die net uit het blok is eet NIET zelfstandig! Ook een vogel van 6 weken eet nog NIET VOLLEDIG zelf. Jammer genoeg worden ze juist op deze leeftijd vaak aangeboden onder het mom dat ze het wel kunnen! Een vogel die uit het blok komt, wordt nog zeker 2-3 weken gevoerd door de ouders, wat juist heel belangrijke weken voor de vogel zijn om er nog bij te blijven zitten.


Schaf dus alleen een vogel aan waarvan je 100% zeker weet dat deze oud genoeg is : verdiep je voor dat je tot aanschaf over gaat goed in de soort die je in huis haalt. Je hebt er alleen profijt van en voorkomt onnodige zorgen en leed.

 

Scheiden van papegaaiachtigen | Papegaaiachtigen | NVWA

 

Onderstaande lijst geeft per vogelsoort de minimale leeftijd aan wanneer ze mogen verhuizen. Persoonlijk vind ik dat een valkparkiet zeker 8 weken moet zijn.

 

wetten.nl - Regeling - Besluit houders van dieren - BWBR0035217 (overheid.nl)
QUARANTAINE

 

Nog een vraag die regelmatig voorbij komt is de volgende:

Ik ga een nieuwe vogel aanschaffen, kunnen ze gelijk bij elkaar in de kooi?

Ik merk dat mensen het vreemd vinden als ik dan zeg dat dit na de quarantaine periode gewoon mogelijk is.

Sterker nog, vaak hebben ze er nog nooit van gehoord!

Helaas komt het regelmatig voor dat de nieuwe aanwinst toch niet zo gezond is als hij/zij  lijkt, en er door de stress van het verhuizen een ziekte de kop op kan steken, met alle gevolgen van dien.

Stel dat deze dan al bij je eigen valkje ( of wat voor vogel je ook hebt ) in de kooi zit, is het leed vaak niet te overzien, omdat de meeste dingen besmettelijk zijn.

 

Hoe moet je zo’n quarantaine voor je zien?

De nieuweling zet je apart in een kooi , en het beste in een aparte ruimte ( sommige ziektes zijn via de lucht overdraagbaar ).  Op deze manier kan je zelf ook heel goed de vogel observeren. Hoe gedraagt hij/zij zich? Hoe ziet de ontlasting eruit? Eet en drinkt hij goed? Wat is het gewicht?

De periode is minimaal 6 weken, het beste is eigenlijk nog langer te wachten , iets kan lang sluimeren voor het naar boven komt.

Een andere optie is om een check up bij een vogelarts te laten doen, of in ieder geval een ontlastingonderzoek: zo kan je al een heleboel dingen uitsluiten. Doe je dit houd je alsnog de nieuweling ver bij je bestaande vogel (s) vandaan totdat de uitslag bekend is.

 

Na de quarantainetijd kan je de vogels rustig bij elkaar in één kooi plaatsen.


 


 DE VOGELPUBERTEIT

 

Eindelijk na lang wachten is het dan zover: je mag je valkje ophalen en thuis gaat alles prima.

Totdat rond een jaar dat lieve kleintje ineens in een pitbull lijkt te veranderen.

Dat is precies de tijd, waarop de nieuwe eigenaren hun valkparkiet willen herplaatsen, en dan vnl. de mannen.

Want... hij maakt veel te veel herrie, begint ineens te bijten en is niet meer zo leuk als dat hij was. Je lijkt er niets meer mee te kunnen: ze luisteren niet, gaan de kooi niet meer in en noem maar op.

Wat is er toch aan de hand, en vooral komt dit ooit goed? Want zo is hij echt niet meer leuk.

 

Zie het een beetje als een vergelijking met tieners: de hormonen  gaan opspelen en ze weten zich met zichzelf geen raad. Bij vogels is het net zo: de hormonenhuishouding wordt op zijn kop gezet , waardoor er een verandering in het gedrag plaats gaat vinden: kortom hij wordt volwassen.

Hij gaat grenzen verleggen en zien tot hoever hij kan gaan.

 

Hoe ga je hiermee om?

Vooral wees consequent naar de vogel toe! Geef niet toe, negeer het gedrag, hoe moeilijk dit ook is.

Het opvoeden/tam maken  begint weer van voor af aan.

Bij bijten in je hand, maak een vuist zodat ze geen houvast hebben, trek desnoods een dunne handschoen aan.

Overweeg een strafkooi, waar je ze in kan plaatsen tot het gedrag over is. Let wel: zet ze niet voor straf in de eigen kooi, dit moet een veilige en vertrouwde haven blijven.

Prijs goed gedrag.

 

En echt: het gaat over, maar kost een lange adem. Op een dag denk je: ‘’hé, vandaag was het weer mijn eigen lieve birdie hoe ik hem altijd gekend heb’’.

 
 
  ANTI - CONCEPTIE / SUPRELORIN 


Die hormonen bij onze gevleugelde vriendjes , die willen wat.

Zijn het de mannen niet die in de puberteit komen, zijn het de poppen wel die eitjes gaan leggen.

Het kan dat poppen, en dan voornamelijk degene die in een huiskamer gehouden worden zo broeds worden dat ze continue blijven leggen.

Het begint met kippetje zitten, maakt niet uit waar, maar ze kiezen wel vaak hetzelfde plekje uit : ze gaan in platte houding liggen met hun kont omhoog en maken een kirrend geluid. Hoor je dat , dan weet je hoe laat het is.

 

Hoe broedsheid  te voorkomen bij zowel man als pop?

 

*Beperk badjes, groenvoer en eivoer.

*Beperk daglicht

*Geef geen spiegeltjes!

*Aai je valkje niet over de rug ( erogene zone )

*Biedt geen huisjes aan of tentjes. Valkparkieten slapen hier in de natuur ook niet in en het is geen  geschikt speelgoed. Ook geen andere dingen waar ze in kunnen kruipen, zoals dozen, boomstamtunnels enz.

*Als je de mogelijkheid hebt, plaats een rooster onderin de kooi ( puur omdat dit niet lekker zit )

 

Wat te doen als er toch eitjes komen?

 

*De eitjes laten liggen en niet weghalen! Laat ze hun cyclus afmaken totdat ze het zelf zat worden. Dit om te voorkomen dat ze blijven leggen en ze daardoor uitgeput raken.

*Zorg voor goede voeding, vooral nu is extra calcium aanbevolen.

 

Wat als het de spuigaten uit gaat lopen?


Werkt dit allemaal niet en blijven er eitjes komen, en of raakt de pop duidelijk verzwakt, dan is er de mogelijkheid om een implantaat te plaatsen.

( Voorheen werd er veel met de ‘’prikpil’’ gewerkt, maar tegenwoordig wordt er meestal een staafje onderhuids geplaatst. )

Dit staafje bevat de werkzame stof desloreline. Dit middel zorgt ervoor dat de productie van de voortplantingshormonen (testosteron en oestrogeen) wordt gestopt.

De werking ervan is geheel afhankelijk van de vogel, maar zal meestal  tussen de 6- 9 maanden zijn. Het implantaat lost vanzelf op, dus hoeft niet verwijderd te worden.

Dit middel kan ook bij mannen worden gebruikt, maar is een stuk minder gebruikelijk.
UITERLIJK VERSCHIL TUSSEN MAN / POP


Het is een vraag die dagelijks terug keert: ‘Wie weet wat het geslacht van mijn valkje is”?

 

Het antwoord is heel erg simpel als het om een jonge vogel gaat: dit is namelijk niet te zien!

Iedere vogel wordt met een poppenkleed geboren en dit gaat later pas veranderen.

 

Er zijn 2 mogelijkheden waardoor het wel te bepalen is.


*Een DNA test.  Er zijn verschillende bedrijven die dit kunnen  testen: aan de hand van de dna die in de veren zit wordt het geslacht bepaald.

*Via de vererving. Sommige mutaties zijn geslachtsgebonden en weet je op voorhand wat het geslacht is: man of pop.

Voorbeelden zijn: lutino, cinnamon, opaline, geelwang. Als de vader er zo uit ziet of deze mutatie in zich draagt en de moeder niet  zijn alle kleintjes met dit uiterlijk poppen.

Soms is het aan de hand hiervan ook bekend wat mannen zijn, alleen komt hier het kopje cross-over vaak om de hoek kijken. Een cross-over gooit roet in het eten. Dit zorgt ervoor dat wat eigenlijk via de vererving een man moet zijn, stiekem toch een pop is. ( Het hoe en waarom is hier nu niet van toepassing, en even  te ingewikkeld om uit te leggen. )

 

Veel gehoorde fabels van mensen die ‘’weten’’ wat het geslacht is aan de hand van het uiterlijk zijn de volgende:


*De kleur van de wangen: een man zou fellere wangen hebben dan een pop. Onzin, je hebt ook geelwangen en bleekmaskers die geen oranje wang hebben en zouden dan allemaal poppen zijn? Ook bestaat de mutatie witmasker: bij deze mutatie ontbreekt de oranje wangkleur volledig. Met andere woorden: er zijn mannen met een fletse wangkleur en poppen die een knaloranje wangkleur hebben.

*Het vissengraat motief aan de onderzijde van de staart: zoals al eerder geschreven worden alle jongen met een poppenkleed geboren en hebben ze dus allemaal dit motief in de staart zitten. Bij volwassen vogels kan dit wel een indicatie zijn ( sommige mutaties uitgezonderd ).*Het voelen van het bekken: dit kan bij sommige vogelsoorten inderdaad, maar niet bij valkparkieten!  Bij een volwassen pop die een ei gelegd heeft staat het bekken wat verder uit elkaar dan bij mannen, maar dit geldt zeker niet voor jonge vogels.

*De kleur van de snavel: het is geen grasparkiet, waarbij je het aan de neusdop kan zien.

*De stand, lengte van de kuif: zowel bij mannen en poppen kan dit verschillend zijn en is geen  kenmerk van een man of een pop.

*Stippen/strepen aan de binnenkant van de vleugels: ook dit is wat iedere jonge vogel heeft. Bij volwassen vogels kan dit wel een indicatie zijn ( sommige mutaties uitgezonderd ).

 

Hoe kan je bij een volwassen valkparkiet aan het uiterlijk het geslacht zien?

Bij de meeste mutaties is dit niet  zo moeilijk.


*Een wildkleur of cinnamon man  is een volledig grijze vogel met een gele kop en oranje wangen. Als deze vogel parels gehad heeft, verdwijnen deze en ziet hij er uit als een gewone wildkleur of cinnamon man, met vaak nog een zweem van wolkjes op de rug.

*Een wildkleur of cinnamon pop is een grijze vogel met een grijze kop en oranje wangen. Tevens zou deze opaline  ( parels  )kunnen hebben. Beide hebben een vissengraat motief aan de onderzijde  van de staart en spots ( stippen/strepen ) aan de binnenkant van de vleugels.


 

*Een witmasker of cinnamon witmasker man is een volledig grijze vogel met een witte kop. Als deze vogel parels gehad heeft, verdwijnen deze en ziet hij er uit als een gewone witmasker of cinnamon witmasker man , met vaak nog een zweem van wolkjes op de rug.

*Een wildkleur of cinnamon witmasker pop is een volledig grijze vogel. Tevens zou deze opaline  ( parels  )kunnen hebben. Beide hebben een vissengraat motief aan de onderzijde  van de staart en spots ( stippen/strepen ) aan de binnenkant van de vleugels.


 

 *Een bleekmasker, cinnamon bleekmasker, geelwang  of cinnamon geelwang man  is een volledig grijze vogel met een gele kop en gele wangen. Als deze vogel parels gehad heeft, verdwijnen deze en ziet hij er uit als een gewone bleekmasker, cinnamon bleekmasker, geelwang  of cinnamon geelwang man, met vaak nog een zweem van wolkjes op de rug.

*Een bleekmasker, cinnamon bleekmasker, geelwang  of cinnamon geelwang pop is een volledig grijze vogel met gele wangen. Tevens zou deze opaline  ( parels  )kunnen hebben. Ze hebben tevens een vissengraat motief aan de onderzijde  van de staart en spots ( stippen/strepen ) aan de binnenkant van de vleugels.


 

Bij een bonte vogel is het geslacht niet  aan het uiterlijk te bepalen! De evt. parels,spots ( stippen/strepen ) aan de binnenkant van de vleugels en het vissengraat motief in de staart kunnen  bij mannen jaren aanwezig blijven. Je moet hier dus afgaan op het gedrag of nog beter een DNA test laten doen.

 

Bij een lutino, albino en bronze fallow is het onderscheid aan de hand van het uiterlijk nauwelijks te zien. Ook hier moet je grotendeels op het gedrag af gaan of een DNA test laten doen.

Een opaline lutino of opaline bronze fallow is wel heel goed herkenbaar, dus een pop.

Bij een albino is een pop goed te herkennen als deze tevens cinnamon en opaline is.

Een lutino of bronze fallow man heeft geen strepen/spots aan de binnenkant van de vleugels of een vissengraat motief in de staart terwijl een pop dit wel heeft.


 

Het gedrag van een man:


*Met de snavel tikken op dingen.

*Melodietjes fluiten, praten.

*Met de vleugels wijd van het lichaam lopen.

*Wippen , zelfbevrediging  met de staart naar beneden ( rijdt als het ware tegen dingen aan )

 

 

Het gedrag van een pop:


*Fluit niet, maar krijst/ roept meer .

*Wippen, zelfbevrediging, met hun kont omhoog ( kippetje zitten ).

*Kunnen eitjes leggen ( dit kunnen mannen echt niet  ).

 

Uitzondering op dit gedrag zijn geelwang poppen!! Deze mutatie vertoont als enige mannengedrag en kunnen je wel eens foppen zodat je denkt dat je hier toch echt met een man te maken hebt.


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK