Aanschaf

Leuk dat je er over na denkt om een valkparkiet aan te schaffen! Het is een erg leuke vogel waar je veel plezier van kan hebben. Maar pas op ze zijn heel erg verslavend! Voor de gevederde vriend er is wil ik wat aandachtspunten mee geven om rekening mee te houden om een impulsaankoop te voorkomen. Voor meer tips kan je de bijsluiter lezen van de LICG (Landelijk informatiecentrum  Gezelschapsdieren). Nog steeds enthousiast, maar zit je toch nog  met vragen? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen voor meer informatie.

• Een valkparkiet is van nature een groepsdier. Houd hier dus rekening mee .Man-pop ( dit wil niet automatisch zeggen dar je jongen krijgt )  of pop-pop, Man-man  is af te raden omdat dit vaak mis kan gaan door dominant gedrag tegenover elkaar. Ik doe dus ook geen 2 mannen weg of naar een adres waar al een andere man zit. De ervaring leert nl, dat 9 van de 10 keer er een man herplaatst moet worden. Een vogel die alleen is kan heel erg aan je gaan hangen en om aandacht vragen. Krijgt hij dit niet kan hij gaan gillen of veren gaan plukken. Om deze reden verkoop ik ook geen valkjes met de bedoeling dat ze alleen blijven zonder soortgenoot..

• Een valkparkiet is familie van de kaketoe, dus een kleine papegaai. Dit betekent dan ook dat hij een flink geluid kan produceren. Bedenk dit voor aanschaf! Na een aantal maanden zou dit tegen kunnen staan, omdat het geluid als herrie kan worden ervaren. Het is en blijft een vogel en die laten zich nu eenmaal van zich horen. Voornamelijk het eerste jaar zal een man erg luidruchtig zijn.

• Ze hebben een ruime kooi nodig met  (eigenlijk dagelijks) hun vlieguurtjes. Weet dat ze overal hun snavel in zetten en je huis dus vogelproef moet zijn. Wees bewust van de gevaren in huis, zoals lood, teflon en veel kamerplanten en bloemen.

• Het zijn flinke stofnesten. Een luchtreiniger is daarom vaak geen overbodige aanschaf.

• Een valkparkiet kan tussen de 15 en 20 jaar oud worden.

• Weeg je valkje regelmatig en kijk hem na. Observeer hem zodat je precies weet wat zijn gedrag is. Zo kan je goed in de gaten hoe het met de gezondheid gesteld staat. Leer je eigen vogel kennen zodat je ook weet wat afwijkend gedrag is.

• Staat ieder gezinslid achter de aanschaf? Schaf de vogel niet zomaar aan voor je zoon of dochter, omdat die het zo’n leuk beestje zou lijken.

• Schaf geen vogel aan die nog niet zelfstandig is en je nog zelf moet pappen. Het lijkt leuk, maar er kan ontzettend veel mis gaan! Sinds juli 2014 is handopfok niet meer toegestaan  en dat is niet voor niets. Trap er ook niet in als een vogel net uit het blok is en er wordt gezegd dat hij al zelfstandig is. Dit zijn ze namelijk niet! Rond de 7 à 8 weken eten ze pas echt zelf. Door het pappen worden de vogels ook niet tammer. Ze worden alleen tam door er voldoende tijd en aandacht aan te geven.

• Dieren kosten helaas geld! Ben je bereidt als je valkje iets mankeert er mee naar een vogelarts te gaan? Zorg dat je een spaarpotje hebt zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Een overzicht van aanbevolen vogelartsen is hier te vinden.

Zelfstandigheid jongen

Vol verbazing lees ik steeds weer dat mensen (on)bewust vogels kopen die eigenlijk nog veel te jong zijn om weg te gaan en deze binnen een week zelfs al overlijden. Dit omdat de kweker zou zeggen dat ze al zelfstandig zijn. Waar het bij honden en katten heel gebruikelijk is dat men weet hoe oud deze dieren moeten zijn voor ze het nest mogen verlaten lijken de mensen zich bij het aanschaffen van vogels zich daar totaal niet in te verdiepen. Een valkparkiet die net uit het blok is eet niet zelfstandig! Ook een vogel van 6 weken eet nog niet volledig zelf. Jammer genoeg worden ze juist op deze leeftijd vaak aangeboden onder het mom dat ze het wel kunnen. Een vogel die uit het blok komt wordt nog zeker 2 à 3 weken gevoerd door de ouders. Deze weken zijn nog ontzettend belangrijk tijdens het opgroeien en de ontwikkeling van de vogel. Schaf dus alleen een vogel aan waarvan je 100% zeker weet dat deze oud genoeg is. Lees je goed in voor dat je tot aanschaf over gaat goed in de soort vogel die je in huis haalt. Dit voorkomt onnodige zorgen en leed. Via de volgende wettelijke lijst is per vogelsoort de minimale leeftijd te vinden wanneer ze mogen verhuizen. Persoonlijk vind ik dat een valkparkiet minimaal 8 weken moet zijn.

Wettelijk is sinds 2014 al vastgesteld dat er zonder reden een verbod is op handopfok. Helaas wordt nu een gros van de vogels aangeboden waarbij er een reden (bijvoorbeeld verstoten of overleden van de ouders) zou zijn om over te gaan op handopfok aangezien de controle hier op te wensen over laat. Laat je niet in de verleiding komen om toch zo’n vogel aan te schaffen. Een goede kweker zal indien nodig zelf tot actie overgaan en verkoopt de vogel niet voordat deze daadwerkelijk zelf kan eten. Een vogel zal door handopfok ook niet tammer worden. Aandacht is het toverwoord en niet pap! Je creëert ‘tijdelijke tamheid’, omdat je ze afhankelijk van je maakt. Wanneer ze zelf eten komt het ware karakter naar boven en dit is per vogel uiteraard verschillend.

Quarantaine bij aanschaf nieuwe vogel

Men vraagt zich regelmatig af of bij het aanschaffen van een nieuwe vogel deze gelijk bij een andere vogel in dezelfde kooi kan worden geplaatst. Soms kijkt men dan raar op als ik vertel dat dit na een quarantaineperiode gewoon mogelijk is. Helaas komt het regelmatig voor dat de nieuwe aanwinst toch niet zo gezond is als hij lijkt. Door de stress van het verhuizen kan er een ziekte de kop op kan steken met alle gevolgen van dien. De meeste ziektes zijn erg besmettelijk. Het leed is dan ook niet te overzien wanneer een zieke vogel bij een andere vogel wordt geplaatst.

Het in quarantaine plaatsen van de nieuwe vogel is gelukkig vrij eenvoudig. De nieuweling zet je apart in een kooi en het beste zet je hem in een aparte ruimte. Sommige ziektes zijn namelijk via de lucht overdraagbaar.  Observeer gedurende de quarantainetijd de vogel goed. Hoe gedraagt hij zich? Hoe ziet de ontlasting eruit? Eet en drinkt hij goed? Wat is het gewicht? De periode dat de vogel in quarantaine moet bedraagt minimaal 6 weken. Het beste is eigenlijk nog wat langer te wachten aangezien iets kan lang sluimeren voor het naar boven komt. Na de quarantainetijd kan je de vogels rustig bij elkaar in een kooi plaatsen.

Een andere optie is om een check up door een vogelarts te laten doen. Dit kan bijvoorbeeld door een ontlastingsonderzoek. Hierdoor kan je een hoop ziektes uitsluiten. Zorg er wel voor dat je alsnog de nieuweling ver bij je andere vogel(s) vandaan houdt totdat de uitslag bekend is.

Uitslagen van check ups