Ziek

Het is een veel voorkomende vraag: ‘Is mijn valkparkiet ziek?‘ Hij gedraagt zich anders dan normaal, hij zit in een bolletje, eet minder of wat dan ook. Een baasje kent zijn vogel als het goed is het best. Zie je zelf verandering qua gedrag wat je niet vertrouwt trek dan altijd direct aan de bel bij een vogelarts. Ga niet eerst overal vragen wat een ander denkt dat het kan. Hiermee verspil je kostbare tijd. Wij als leek kunnen alleen maar gissen en er zijn uiteindelijk te veel uiteenlopende meningen. Wanneer je een dierenarts wilt bezoeken ga dan niet naar een reguliere dierenarts, maar kies voor een dierenarts die zich gespecialiseerd heeft in vogels. Een lijst met aanbevolen vogelartsen is hier te vinden.

Is het niet mogelijk direct naar een arts te gaan of is deze niet te bereiken? Zorg er dan voor dat je de vogel op warme en donkere plek zet apart van andere vogels zit apart (een koppel kan je beter samen laten zitten). Hierdoor krijg hij zo min mogelijk prikkels en hoeft hij geen energie te steken in het zichzelf op temperatuur houden. Let goed op het (eet)gedrag en probeer dit te stimuleren door lekkere dingen te geven, maar geeft hierbij geen druivensuiker! Wanneer de vogel namelijk last heeft van gisten kan druivensuiker er namelijk voor zorgen dat dit wordt verergerd door het broeien van de suiker.

Wanneer je besluit om met je vogel naar de artsĀ  te gaan lijkt het handig om hem in zijn eigen kooi mee te nemen. Dit is echter niet het geval. Het is lastig voor jezelf en voor de arts. Zorg dat je voor noodgevallen altijd een transportbakje in huis hebt. Je valkje zit op deze manier veilig tijdens het vervoeren en de arts kan de vogel gemakkelijker uit het bakje halen. Zorg dat er onder in het bakje iets van een theedoek ligt. De bodem hoef je niet te bedekken met bijvoorbeeld beuksnippers. De ontlasting die op de bodem komt te liggen is daardoor gemakkelijk op te vangen en door de arts te onderzoeken.

Bij de arts aangekomen zal deze eenĀ  algemeen onderzoek uitvoeren. Hij zal luisteren naar je klachten en vanuit daar handelen. Het uiterlijk van de vogel zal worden bekeken. Hoe zit de vogel in zijn veren? Is hij mager? Vervolgens zal altijd de ontlasting worden gecheckt. Met behulp van de ontlasting is voor de arts eenvoudig een diagnose vast te stellen. Aan de hand de diagnose kunnen medicijnen voorgeschreven worden en kan je gevederde vriendje hopelijk weer snel de oude worden.