zaterdag 17 december 2016Weinig nieuws te vermelden. De koppels zijn in rust en er worden wat onderhoudwerkzaamheden aan de volière verricht.


Ik heb triest nieuws te horen gekregen en wil daarom ook hier onderstaande waarschuwing mee geven.

Een jong dat net 2 weken verhuisd was naar een ander huisje is door ondervoeding overleden.


Wat wordt er van mij verlangd als kweker?

• goede voorlichting/informatie, niet alleen voor de aanschaf, maar ook na de aankoop

• eerlijkheid

• regelmatige updates van de kleintjes inclusief foto’s

• de juiste mutatie en het geslacht als wat gereserveerd is

• een gezonde en zelfstandige vogel

• (meestal) een handtamme vogel


Ik probeer aan al deze eisen te voldoen en denk dat ik op de goede weg ben d.m.v. dna testen en paspoorten en gezondheidsverklaringen mee te geven. Al de jongen krijgen dezelfde behandeling en een goede basis voor het tam maken mee. De karakters van de vogels verschillen enorm, maar ik doe mijn best.


Wat verlang ik als kweker van jullie?

• een digitale weegschaal in huis hebben

• observeren van de vogel!

• Bij het niet vertrouwen tijdig aan de bel trekken! Liever te vaak dan 1 keer te weinig.


Ik geef een paspoort mee en een soort van handleiding: de bedoeling is dat dit gelezen wordt, net als de mondelinge informatie die meegegeven wordt die serieus genomen moet worden. Dit doe ik niet voor niets! Vooral de eerste dagen is het ontzettend belangrijk dat een vogel gewogen wordt. Met name voor degene die ze op pellets willen zetten. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt en daar zijn schema’s voor aanwezig. Ik geef altijd aan doe dit niet in het begin, houd het gewicht in de gaten en laat de vogel eerst aan de nieuwe omgeving wennen.

Bij sommige jongen druk ik juist mensen extra op het hart: weeg ze, houdt ze goed in de gaten of ze eten. Alle jongen zijn zelfstandig als ze hier weg gaan, maar door de vreemde omgeving, vreemde mensen , geen maatje hebben, zijn allemaal omstandigheden die maken dat ze (tijdelijk) minder eten.

Vallen ze te veel af: schroom niet en trek aan de bel!

Helaas al een paar keer meegemaakt dat dit aan de orde gekomen is. Mensen die goed bedoeld hun valkje op pellets willen zetten en daarbij het gewicht uit het oog verliezen.

Meestal gaat dit nog net goed, maar niet altijd, waar gisteren een schrijnend voorbeeld van naar boven is gekomen en de kleine door sterk ondergewicht is overleden.

Laat dit een waarschuwing zijn voor een ieder , het is zo zonde, zo onnodig het zo ver te laten komen!Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK