Leuk dat je er over na denkt om een valkparkiet aan te schaffen! ( Anders was je dit nu niet aan het lezen.) Het is een erg leuke vogel waar je veel plezier van kan hebben. Maar pas op ze zijn heel erg verslavend!

Voor de gevederde vriend er is wil ik wat aandachtspunten mee geven om rekening mee te houden om een impulsaankoop te voorkomen.


• Een valkparkiet is van nature een groepsdier: houd hier dus rekening mee . Heb je een drukke baan en niet altijd even veel tijd om de vogel aandacht te geven, neem er dan bij  voorkeur 2. Man-pop, pop-pop, man-man maakt in dit geval niet zoveel uit, alhoewel het laatste soms wel eens mis kan gaan door dominant gedrag tegenover elkaar. Een vogel diealleen is kan heel erg aan je gaan hangen en om aandacht vragen: krijgt hij dit niet kan hij gaan gillen of veren gaan plukken.


• Een valkparkiet is familie van de kaketoe, dus een kleine papegaai. Dit betekent dat hij ook een flink geluid kan produceren. Bedenk dit voor aanschaf! Niet dat dit na een aantal maanden tegenvalt omdat hij/zij toch wel erg veel herrie maakt. Het is en blijft een vogel en vogels maken nu eenmaal geluid. Voornamelijk het eerste jaar zal een man erg luidruchtig zijn.


• Ze hebben een ruime kooi nodig met ,liefst dagelijks, hun vlieguurtjes. Weet dat ze overal hun snavel in zetten en je huis dus vogelproef moet zijn.


• Het zijn flinke stofnesten: een luchtreiniger is daarom vaak geen overbodige luxe.


• Een valkparkiet kan tussen de 15-20 jaar oud worden. Ook iets om terdege rekening mee te houden.


• Weeg je valkje regelmatig en kijk hem na. Observeer hem/haar zodat je precies weet wat het gedrag is. Zo kan je goed in de gaten hoe het met de gezondheid gesteld staat. Leer je eigen vogel kennen zodat je ook weet wat afwijkend gedrag is.


• Wees bewust van de gevaren in huis, zoals lood, teflon , veel kamerplanten, bloemen en dergelijke.


• Staat ieder gezinslid achter de aanschaf? Koop de vogel niet voor je zoon/dochter, omdat die het zo leuk vindt. Houd er toezicht op


 • Schaf geen vogel aan die nog niet zelfstandig is en je nog zelf moet pappen! Het lijkt leuk, maar er kan zoveel mis gaan! Sinds juli 2014 is handopfok ,zonder reden, niet meer toegestaan, en dat is niet voor niets. Trap er ook niet in als een vogel net uit het blok is en er wordt gezegd dat hij/zij al zelfstandig is. Dit zijn ze namelijk niet! Rond de 7-8 weken eten ze pas echt zelf. Ze worden er ook niet tammer door. Ze worden tam door er voldoende tijd en aandacht aan te geven.


• Dieren kosten geld! Ben je bereidt als je valkje iets mankeert er mee naar een vogelarts te gaan? Zorg dat je een spaarpotje hebt zodat je niet voor onaangename verassingen achteraf komt te staan. vogelartsen_lijst.pdf


Lees ook onderstaande eens goed door, hier staan nuttige tips in!

valkparkiet-bijsluiter


Nog steeds enthousiast en/of nog vragen? Schroom dan niet om contact met me op te nemen voor meer informatie.Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK